Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Μπορεί το φως να σπρώξει αντικείμενα; Η επιστήμη πίσω από την εξερεύνηση του Α Κεντάυρου


Την διαδρομή Γη - Α Κενταύρου σε 30 χρόνια υπόσχονται να πραγματοποιήσουν με μινιατούρες διαστημόπλοια, οι Stephen Hawking και Yuri Milner όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα! Το προωθητικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσουν είναι...το φως! Είναι δυνατόν όμως το φως να σπρώξει αντικείμενα και να τα επιταχύνει σε τέτοιο βαθμό που να πλησιάσουν στο 20% της ταχύτητας του φωτός; Τι λέει η επιστήμη πάνω σε αυτό;

Ναι λοιπόν το φως ασκεί δύναμη πάνω σε αντικείμενα και αυτός ακριβώς ο λόγος είναι που οι κομήτες αφήνουν πίσω τους ουρά σε κατεύθυνση αντίθετη του ηλίου!

Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι το φως.

Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα που αποτελείται από ταλαντευόμενο ηλεκτρικό πεδίο καθώς και ταλαντευόμενο μαγνητικό πεδίο που του επιτρέπουν να ταξιδεύει στο κενό.

Πως αυτό επηρεάζει την ύλη;

Η ύλη αποτελείται από θετικά (πρωτόνια) και αρνητικά (ηλεκτρόνια) φορτισμένα σωματίδια και υπάρχει μια δύναμη στα φορτισμένα αυτά σωματίδια που εξαρτάται από τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία και ονομάζεται δύναμη Λόρεντζ. Κατευθύνοντας λοιπόν το φως σε ένα θετικά η αρνητικά φορτισμένο σώμα, μπορούμε αν ο όγκος του και το μέγεθος του είναι αρκετά μικρά, να το σπρώξουμε προς όποια κατεύθυνση θέλουμε! Το μόνο που απαιτείται είναι η κατασκευή μιας τόσο μικρής (μερικών γραμμαρίων) διαστημοσυσκευής και ενός laser ισχύς 100 gigawatt!

Είδωμεν το φως το προωθητικό λοιπόν!

Πηγή